Sorry, I am posting this in Swedish since I participate in the Swedish edition of Paper chef, called Cyberkocken, hosted by Ilva of Lucullian delights. I will try to post in English about it too but don´t have time right now, sorry.
And now over to my mother tongue...
Hej alla, dagen till ära skriver jag på svenska även om det inte hör till vanligheterna här på min blogg...
Jag känner mig nästan lite fuskig eftersom jag har tillagat en rätt till Cyberkocken som jag gjort massor av gånger förut, men de givna ingredienserna passade som hand i handske. Dessa fyllda paprikor kom till en gång för rätt många år sedan när jag skulle bjuda en bunt människor på vårbuffé. En av vännerna var både laktosintolerant och vegetarian men jag ville väldigt gärna bjuda henne på något riktigt matigt och gott ändå. Lösningen blev att jag gjorde fyllda paprikor, men istället för den sedvanliga färsen inuti kokade jag en rätt tjock linsröra som jag fyllde paprikorna med. Jag kryddade med massor av örtkryddor och lagerblad för att få mycket smak trots frånvaron av kött och ost - och det blev SÅ lyckat. Alla älskade dessa paprikor, även de mest inbitna köttätarna. Så sedan dess har jag gjort dessa ett otal gånger, ofta när det kommer mycket folk. Paprikorna är lika goda vare sig de serveras varma, ljumma eller kalla och passar jättebra att servera på en buffé eller också som tillbehör till kött. Och eftersom jag inte är laktosintolerant har jag ofta lite smulad fetaost på - men som sagt är de precis lika goda utan.
För att uppfylla tävlingsreglerna uppfann jag en sidosallad med ruccola som får ett litet ringel av yoghurt smaksatt med lite citronskal, och överströdd med nyrostade osaltade pistagenötter. Och ser ni, ena paprikan är gul också! Jag serverade hela härligheten tillsammans med en kycklingklubba...
Kristinas linsfyllda paprikor med vårlig ruccolasallad
6 port på buffé och annars 3-4 personer
6 paprikor, gärna i olika färger, inte för stora
1 gul lök, finhackad
1 burk hela tomater eller 3-4 färska tomater som skållas, skalas och hackas grovt
1 stort lagerblad
2 dl röda linser
salt och nymalen svartpeppar, örtkryddor. Jag använder ofta herbes de Provence eller timjan
ev. lite smulad fetaost. Idag hade jag ett halv paket halloumiost som behövdes tas om hand...
Skär av ett lock på paprikorna och ta bort kärnhuset. Skölj dem och ställ i en smord form (skär av en pytteskiva i botten om det behövs för att de ska stå stadigt men skär inte hål i botten!). En del hävdar att paprikor ska förvällas men jag tycker det är förspilld kvinnokraft. Finhacka locken och löken
Fräs paprikahacket och löken i lite olivolja tills det börjar mjukna lite. Tillsätt de röda linserna och tomaterna tillsammans med salt, peppar och lagerblad och rör om. Låt detta puttra under lock tills linserna mjuknar, ca 20 minuter. Smaka av med örtkryddor och ev. mer salt och peppar.
Ta en stor sked och fyll paprikorna till brädden. Strö över lite ost om du vill ha det. (Om det blir linsröra över gör det ingenting, spä ut den med lite buljong så har du en god linssoppa!) Pytsa in i ugnen, 200 grader, ca 20-30 minuter tills paprikorna känns lite mjuka och osten har fin färg.
Salladen gjorde jag så enkel att det nästan inte behövs något recept: bred ut ruccolabladen på ett fat. Blanda ca 1/2 dl matlagningsyoghurt med 1 msk rivet citronskal (skrubba citronen noga om du inte tar en ekologisk) och droppa över ruccolan, det behövs inte mycket. Rosta pistagenötterna i het stekpanna i sista minuten så de fortfarande är lite ljumma när salladen serveras. Eventuellt kan du smula över lite gott flingsalt på salladen. Ursäkta den något suddiga bilden...
Nu ser jag fram emot att läsa alla andras bidrag! Och tack till Ilva som tog initiativet till detta!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Clivia, vilken underbar idè med paprikorna! Det later jattegott!
Instämmer med Ilva. Bra med lite vegetariska alternativ när man får gäster. (Och ännu bättre när de kan kombineras med fetaost och kyckling)
I'm impressed. Your Swedish is good! You must have studied it longer than I did.
Instead of parboiling the peppers, I place them in a dish, fill half way with boiling water and cook in a water bath much as you would a custard.
I've never had stuffed peppers with lentils, but it sounds good enough to try!
And if you use those longish red 'romano' peppers, you don't have to parboil them at all:)
Post a Comment