May 21, 2006

Cyberkocken 2

Today is no ordinary day because it is Cyber chef day! Cyberkocken is the Swedish edition of Paper Chef, this time hosted by Frida of Broccoli who by the way got married yesterday. Congratulations! And since she goes on honeymoon Ilva fixes the round up.
And now Swedish! English version further down!


Hmm, mango, spenat, quinoa och något rökt var inte de lättaste ingredienserna att kombinera. Men skam den som ger sig! Idén att göra någon slags rullar fick jag av vännen A - tack! Däremot justerade jag resten i sista stund eftersom jag inte hade lust att gå iväg till affären, en folkdansuppvisning i ösregn hade tullat allvarligt på mina krafter. Istället för den kalla rätt med färska varor som jag hade tänkt mig blev det en varm version av de ingredienser jag hade hemma. Mangon är i chutney-form dels för att jag som sagt inte orkade gå till affären och dels för att det kändes som om det skulle bli godare. Och det blev det. Men nästa gång jag går till affären ska jag skaffa en ny chutney, nu använde jag Santa Marias och det var faktiskt aningen för mycket nejlikor i!

Kristinas kalkonrullar
2 huvudrätter eller 4 smårätter

6 skivor rökt kalkon
1 dl quinoa + drygt 2 dl vatten eller buljong
2 dl bladspenat från frysen, tinad och grovhackad
1 finhackad liten gul lök
salt och peppar
3-4 msk god mango chutney

Skölj quinoan i hett vatten och koka den sedan i vatten eller buljong tills den är mjuk och de små "svansarna" har tittat fram. Fräs löken på svag värme tills den är mjuk och genomskinlig, tillsätt spenaten och låt det puttra ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar. Blanda väl med quinoan.

Bred ut kalkonskivorna på en skärbräda och bred lite mango chutney på varje. Lägg på en rejäl hög av den varma quinoa-spenatblandningen och rulla ihop till trevliga små rullar. Servera bums med en bit gott bröd.

... And in English...

Cyberkocken this time was about the ingredients quinoa, mango, spinach and something smoked. My dear friend A suggested I should make some kind of rolls and I jumped at the task Saturday evening buying some smoked turkey. Today I would buy fresh mango and spinach and make a delicious cold salad, and wrap it in turkey. So I thought. But after folk dancing in pouring rain today I was so exhausted I couldn´t be bothered to go to the shop. Luckily I had all ingredients at home, but the mango is in chutney form... The cold salad turned into something warm salad-like and the rolls turned out great even though my new chutney is not so good, to much cloves in it. I am definitely going to try my invention more times, this is a good summer´s dinner or lunch I think and can be varied endlessly.

Kristina´s turkey rolls with warm quinoa salad and chutney
serves 2 as a main course and 4 on a buffet or as a starter

6 slices of smoked turkey or ham
100 ml quinoa + 200 ml water
1 finely chopped yellow onion
200 ml spinach from the freezer, thawed and roughly chopped
salt and pepper
3-4 tbsp of your favourite chutney

Rinse the quinoa and boil it until soft in the water. Fry the onion until soft, add the spinach and sautée for a couple of minutes. Mix with the quinoa and spice to taste with salt and pepper.
Spread the mango chutney on the turkey slices, put a good amount quinoa/spinach mix on each slice and roll it up. Serve immediately with some good bread.

3 comments:

Ilva said...

Vad glad jag blir att du ar med den har gangen med! Ser finfint ut!!

Pille said...

Quinoa, mango, spinach and something smoked - that's quite a task! Your result sounds great, and has definitely inspired me to try quinoa soon..

Kinna Jonsson said...

Fina rullar, har inte hunnit kika på allas bidrag och är först nu inne på din sida. Som sagt, det var en utmaning. Hoppas du är med nästa gång också. Ilva lottar fram ingredienser. Jag får äran att välja och lägga till en själv. Hm...ska bli kul!